Ne maradj le a legjobb írásainkról!

Kövess minket Facebookon.

feo

Iratkozz fel hírlevelünkre és mi elküldjük neked a legizgalmasabb cikkeinket.

bezárom

www.feo.hu
  • FEO.HU

  • Kis színes
  • Mobilitás
  • Otthon vidéken
  • Kultúrkitérő
  • Gazdálkodj okosan
  • Csak egy lépés
  • Gasztronómia

A motivációra és a testi-lelki állóképességre meg lehet érni

Interjúk

Gasztrohegy upgrade – Badacsony magasabb sebességbe kapcsol

Kultúrkitérő

Tisztelgés a BUENAVISTA SOCIAL CLUB elött

Kultúrkitérő

A SsangYong gyártója, a KGM értékesítési rekordot ért el 2024 áprilisában

Mobilitás

Mindentudó vitaminok és a stroke

Kis színes

Ilyen hatással van rád a napfény: energikussá, de nyugtalanná is tehet

Kis színes

Életet ment vagy hamis biztonságérzetet ad?

Otthon vidéken

Már tudjuk, hogy Önnek melyik a kedvenc fánkja!

Gasztronómia

Költséghatékony, változatos és az életmódváltásba is beilleszthető fogás: így készítsük el a tökéletes szendvicset

Aktuális
  1. Gasztronómia
  2. A tökéletes emésztés titka: fogyassz articsókát

A tökéletes emésztés titka: fogyassz articsókát

  • szeptember 10, 2019
  • Komment

Az articsóka a mediterrán konyha népszerű zöldsége, érdemes itthon is megbarátkozni ezzel a jótékony hatású ínyencséggel. Ez a gyógyhatású, egészségvédő zöldség és gyógynövény emésztésünk természetes őre, valóságos mentőöv a gyomornak. Elmúltak az ünnepek, és a sok nehezen emészthető, zsíros étel igencsak megterhelte a gyomrunkat, most valami könnyűre, és rostdúsra vágyunk, ami kissé tehermentesíti és tisztítja emésztőrendszerünket.

Klinikai kísérletekkel bizonyították be, hogy az articsóka fogyasztása nagyszerű gyógymód lehet a krónikus emésztési problémák kezelésére, gyomorbetegség, felfúvódás esetén, az érzékeny gyomor és bél gyógyítására.

Az articsóka fő hatóanyaga a cinarin, mely jótékony hatással van az epeműködésre, elősegíti az epeváladék kiválasztását, ezáltal a nehéz, zsíros ételek könnyebben emészthetővé válnak. Antioxidáns-tartalma magas, kiválóan segíti a májat a méregtelenítés folyamatában. A cinarin májvédő funkciója régóta ismert, segíti a méreganyagoktól sérült májsejtek regenerálódását. Javítja az emésztést, és csökkenti a felfúvódási panaszokat. Az articsóka biztonságos, és természetes módja a magas vérkoleszterin kezelésének. Segít a koleszterin lebontásában, jótékonyan hat az epetermelésre és áramlásra, valamint szabályozza a koleszterin képződését a májban.

Az articsóka másik fontos hatóanyaga az inulin. Az articsóka nem növeli a vércukorszintet, ezáltal elkerülhetők az étkezés utáni hirtelen vércukorszint ingadozások. Fokozza a só kiürülését a szervezetből, mert erős vízhajtó hatású. Rostban gazdag szuperétel, így fogyókúrás étrendbe garantáltan beilleszthető. Érelmeszesedés kezelésére és vérnyomáscsökkentésre is hatásosan alkalmazható. Tejelválasztást csökkentő hatása miatt, szoptató anyukák számára nem ajánlott!

Az articsóka ehető virágbimbó, fenséges csemege. Afrodiziákumként tisztelt növény, íze markáns, nem is kell igazán fűszerezni. Ha friss articsókával foglalkozunk, készüljünk aprólékos munkára, mert a kemény, pikkelyszerű leveleket vissza kell vágni. Az articsókát sós vízben meg kell párolni. A levelek maguk nem ehetők, de a növény belseje, szíve mennyei étek, a franciák majonézbe, vagy különböző mártásokba mártogatják, és kézzel-lábbal fogyasztják, jelenleg nincs erre elegánsabb módszerük.

Az articsóka elkészítése és fogyasztása izgalmas és ínycsiklandó gasztronómiai kaland. Nekem ez a személyes, kedvenc receptem.

Articsóka francia mártással

Hozzávalók:

- 1 szép nagy articsóka

- 3 adag francia mártás

- őrölt bors

- só

Az articsóka szárát levágjuk, fejét sós vízben puhára főzzük, vagy kissé megsózva, kuktában, gőzben megpuhítjuk. Még melegen tálra rakjuk, és a leveleit egyenként leszedegetve, borssal fűszerezett francia mártásban megmártjuk. Amikor az articsóka szívhez érünk, szeleteljük fel, és úgy mártsuk a mártásba.

A francia mártás hozzávalói:

- 1 evőkanál citromlé

- 5 evőkanál olaj

- só

- törött bors

- 1 kiskanál mustár

A citromlébe apránként csorgatom bele az olajat, közben kevergetem, hogy opálos legyen. Sózom, borsozom, majd mustárral ízesítem.

Jó étvágyat!

  • articsóka egészség emésztés

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kommentek

feo.hu

    FEO.HU

    Kapcsolódó cikkek

    Kis színes
    Rák, szívbetegségek, cukorbetegség -  a D-vitamin hiány is felelős!
    Rák, szívbetegségek, cukorbetegség - a D-vitamin hiány is felelős!

    Súlyos betegségekkel hozható összefüggésbe a D-vitamin hiánya, ráadásul ez a magyar felnőttek 90%-át érinti.

    olvass tovább
    Csak egy lépés
    Új év, új étrend: így kezdjünk bele az életmódváltásba okosan
    Új év, új étrend: így kezdjünk bele az életmódváltásba okosan

    Az új év kezdetével sokan döntenek az életmódváltás mellett – legyen az oka fogyás, vagy egészségügyi, esetleg fenntarthatósági szempontok. A pár napos lelkesedést azonban gyakran követi gyors kiábrándulás, főleg, ha már az első héten sem sikerült betartani a szabályokat. Az életmódváltás – ahogy a neve is mutatja – hosszú távra szól, ezért drasztikusság helyett inkább törekedjünk a fokozatosságra. Bakk Brigitta dietetikus most összegyűjtött néhány tippet, amelyek segítségével idén könnyen betarthatjuk az újévi fogadalmat.

    olvass tovább
    Aktuális
    A levegőminőség javítása elengedhetetlen a gyógyuláshoz
    A levegőminőség javítása elengedhetetlen a gyógyuláshoz

    A Panasonic Heating and Cooling Solutions üzletágának hazai képviselete Etherea nanoe™ X technológiával felszerelt levegő-levegő hőszivattyú rendszerek adományozásával és telepítésével támogatja a Semmelweis Egyetem I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikájának pulmonológiai-allergológiai szakrendelését, ahol légúti betegségben szenvedő gyermekeket kezelnek.

    olvass tovább
    Csak egy lépés
    Mennyi a napi vitamin- és ásványianyag-beviteled?
    Mennyi a napi vitamin- és ásványianyag-beviteled?

    Az ősszel együtt beköszöntött a hűvösebb időjárás, a náthával, megfázással járó betegségek időszaka. Ilyenkor különösen fontos, hogy nagy hangsúlyt fektessünk a megfelelő napi vitamin- és ásványianyag-bevitelre, hiszen szervezetünk, immunrendszerünk így időben fel tud készülni a még hidegebb télre. Gyümölcsöket, zöldségeket inkább nyáron eszünk nagyobb mennyiségben, pedig a hideg időszakban is bőségesen kellene belőlük fogyasztanunk, mikor a megfázás és az influenza is gyakoribb.

    olvass tovább
    Aktuális
    Tudatosabban vásárolnak vitamint a magyarok, mint öt éve
    Tudatosabban vásárolnak vitamint a magyarok, mint öt éve

    Jóval tudatosabban vásárolnak vitamint a magyarok, mint öt évvel ezelőtt. Sokan felismerték, hogy a kúraszerű szedés mellett a folyamatos szinten tartásnak is kiemelt szerepe van, ha a vitaminraktárak feltöltéséről van szó. Még mindig sok a tévhit egyes vitaminokkal kapcsolatban, de a vásárlók alaposabban tájékozódnak, mint pár évvel ezelőtt. Nem meglepő, hogy a koronavírus járvány alapjaiban változtatta meg a fogyasztási szokásokat, a C és D vitamin iránti kereslet ugrásszerűen megnőtt tavaly március óta. Tévhitek még mindig vannak: ilyen például, hogy nyáron senkinek nem kell D vitamint szedni – derül ki a multi-vitamin.hu beszámolójából.

    olvass tovább
    Aktuális
    Férfi intim daganatok - Nem a szűrés, hanem a betegség rémisztő!
    Férfi intim daganatok - Nem a szűrés, hanem a betegség rémisztő!

    Fájdalommentes szűrővizsgálat és – korai diagnózis esetén – komoly gyógyulási esélyek. Ezek az urológiai daganatok ismérvei, a férfiak mégis gyakran csak későn mennek orvoshoz.

    olvass tovább
    • kapcsolat
    • jogi nyilatkozat
    • impresszum
    • adatvedelem
    © feo.hu Copyright 2025 | WebSite NetSolution Media Zrt.
    • STYLE.HU

      Élni tudni kell

    • Kis színes
    • Mobilitás
    • Otthon vidéken
    • Kultúrkitérő
    • Gazdálkodj okosan
    • Csak egy lépés
    • Gasztronómia