Ne maradj le a legjobb írásainkról!

Kövess minket Facebookon.

feo

Iratkozz fel hírlevelünkre és mi elküldjük neked a legizgalmasabb cikkeinket.

bezárom

www.feo.hu
  • FEO.HU

  • Kis színes
  • Mobilitás
  • Otthon vidéken
  • Kultúrkitérő
  • Gazdálkodj okosan
  • Csak egy lépés
  • Gasztronómia

A motivációra és a testi-lelki állóképességre meg lehet érni

Interjúk

Gasztrohegy upgrade – Badacsony magasabb sebességbe kapcsol

Kultúrkitérő

Tisztelgés a BUENAVISTA SOCIAL CLUB elött

Kultúrkitérő

A SsangYong gyártója, a KGM értékesítési rekordot ért el 2024 áprilisában

Mobilitás

Mindentudó vitaminok és a stroke

Kis színes

Ilyen hatással van rád a napfény: energikussá, de nyugtalanná is tehet

Kis színes

Életet ment vagy hamis biztonságérzetet ad?

Otthon vidéken

Már tudjuk, hogy Önnek melyik a kedvenc fánkja!

Gasztronómia

Költséghatékony, változatos és az életmódváltásba is beilleszthető fogás: így készítsük el a tökéletes szendvicset

Aktuális
  1. Gasztronómia
  2. Nemeskomlókkal készített gint egy magyar kisüzemi...

Nemeskomlókkal készített gint egy magyar kisüzemi sörfőzde

  • augusztus 10, 2021
  • Komment

Saját ginnel lépett piacra Magyarország egyik legismertebb gerilla sörfőzdéje, a Hara'Punk Brewing. Az olykor meghökkentő sörökkel kísérletező formáció az első magyarországi sörmárka, amely saját ginnel jelentkezik.

A gin másodvirágzását, és korábban sosem látott, jelenlegi népszerűségét – csakúgy mint a sörök esetében –, az ezredforduló után megjelenő craft változatai hozták el. A borókahangsúlyos párlat a kis lepárlók kreativitásának hála, immár számtalan változatban létezik, a legújabb magyar gint pedig egy gerilla sörfőzdének köszönhetjük.

A 2009-ban alapított Hara'Punk Brewing söreit a kezdetektől bátor alapanyagválasztás és a kreatív receptek jellemzik, viszont ez az első alkalom, hogy a sörökön kívüli világba merészkedtek. A Hara'Punk Gint a Váchoz közeli Kosdon működő Lunczer Pálinkaház lepárlójában készítették el.

Simonfai Balázs és Csanád Márton, a sörmárka alapítói évek óta tervezték, hogy belefognak a ginkészítésbe. Mivel ez az ital is az ő nevük alatt jelenik meg, fontos volt, hogy rájuk jellemző ízvilágot képviseljen, illetve valamiképp illeszkedjen a craft sörök sorába. A kapocs az aromakomló lett, amely a ginben is izgalmas fűszer, miközben reflektál a Hara'Punk gyökereire.

A Hara'Punk Gin egy vérbeli kortárs, „crafted gin", amely a párlatok esetében a „craft beer" megfelelője, vagyis kisüzemben készül, a legmagasabb minőségű alapanyagokból, maximáis odafigyelés mellett. Fajtáját tekintve pedig desztillált gin, egészen a komlók hozzáadásáig.

„A tisztán búzából készült szeszt a második lepárlás előtt ízesítjük hazai borókával és korianderrel, valamint grapefruittal, citrommal, gyömbérrel és további fűszerekkel, illetve egy leheletnyi Citra és Mosaic komlóval. Utóbbiak hasonlóan kerülnek bele, mint a sörök esetében a hidegkomlózáskor, tehát a már majdnem kész terméket fűszerezzük velük. Így tudjuk leginkább megmutatni ezeket az aromákat, illetve ettől lesz kissé zöldes árnyalatú az ital" – mondták az alkotók.

A craft sörfőzésben igen népszerű Citra és Mosaic, amerikai aromakomlók grapefruitos, citromhéjra és fenyőre emlékeztető aromái felerősítik a Hara'Punk Gin egyébként is citrusos, enyhén gyógynövényes ízvilágát.

Az újdonságot elsősorban tisztán ajánlják, de természetesen tonikkal fogyasztva is érdemes kipróbálni. A sörfőzők szerint leginkább jó minőségű, száraz tonik illik hozzá borókával és citrusokkal, netán friss komlóvirággal.

  • gin sörkészítés

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kommentek

feo.hu

    FEO.HU
    • kapcsolat
    • jogi nyilatkozat
    • impresszum
    • adatvedelem
    © feo.hu Copyright 2025 | WebSite NetSolution Media Zrt.
    • STYLE.HU

      Élni tudni kell

    • Kis színes
    • Mobilitás
    • Otthon vidéken
    • Kultúrkitérő
    • Gazdálkodj okosan
    • Csak egy lépés
    • Gasztronómia