Ne maradj le a legjobb írásainkról!

Kövess minket Facebookon.

feo

Iratkozz fel hírlevelünkre és mi elküldjük neked a legizgalmasabb cikkeinket.

bezárom

www.feo.hu
  • FEO.HU

  • Kis színes
  • Mobilitás
  • Otthon vidéken
  • Kultúrkitérő
  • Gazdálkodj okosan
  • Csak egy lépés
  • Gasztronómia

A motivációra és a testi-lelki állóképességre meg lehet érni

Interjúk

Gasztrohegy upgrade – Badacsony magasabb sebességbe kapcsol

Kultúrkitérő

Tisztelgés a BUENAVISTA SOCIAL CLUB elött

Kultúrkitérő

A SsangYong gyártója, a KGM értékesítési rekordot ért el 2024 áprilisában

Mobilitás

Mindentudó vitaminok és a stroke

Kis színes

Ilyen hatással van rád a napfény: energikussá, de nyugtalanná is tehet

Kis színes

Életet ment vagy hamis biztonságérzetet ad?

Otthon vidéken

Már tudjuk, hogy Önnek melyik a kedvenc fánkja!

Gasztronómia

Költséghatékony, változatos és az életmódváltásba is beilleszthető fogás: így készítsük el a tökéletes szendvicset

Aktuális
  1. Gasztronómia
  2. Körtés-grapefruitos pite mandulakrémmel

Körtés-grapefruitos pite mandulakrémmel

  • június 01, 2021
  • Komment

Pár hete a kezembe akadt egy híres francia cukrász szakácskönyve. Abban találtam ezt a receptet. Nem voltam elsőre biztos benne, hogy a grapefruit és a körte párosítás nyerő lesz, de ahogy meséltem erről a pitéről a barátaimnak mindenki azonnal meg akarta kóstolni. Igy győzött az édességimádók tömege. Megsütöttem! És nagyon jó döntés volt!

Hozzávalók (24 cm-es formához):
Tészta: 
60 g puha vaj
40 g porcukor
30 g enyhén felvert egész tojás 
1 csipet só
100 g liszt
20 g kukoricakeményitő
20 g őrült törökmogyoró

Mandulakrém:
50 g puha vaj
50 g cukor
50 g enyhén felvert tojás
50 g mandulaliszt
5 g liszt
20 g pisztácia paszta

Tetejére:
1 piros grapefruit
4 szirupban megfőzött egész körte*
Baracklekvár
2 evőkanál zúzott pisztácia

A tésztához robotgép segítségével keverjük ki a vajat a cukorral míg krémes állagot nem kapunk, ha ezt elértük adjuk hozzá a tojást és a sót, majd a kukoricakeményitővel elkevert lisztet és az őrült törökmogyorót. Addig keverjük tovább, míg tészta formát nem ölt a keverék, majd tegyünk rá folpackot és helyezzük hűtőbe 30 percre.

Míg a tészta pihen a hűtőben, készítsük el a mandulakrémet. A vajat és a cukrot krémesre keverjük egymással, majd beletesszük a tojást és a mandulalisztet. Ha elvegyültek egymással az alapanyagok, akkor a lisztet is beletesszük, végül keverjük bele a pisztácia pasztát.
Vágjuk vékony szeletekre a megfőzött körtéket, valamint tisztítsuk meg a grapefruitot (vágjuk le a héját a fehér résszel együtt), majd vágjuk ki a gerezdeket a hártyákból. A gasztronómia nyelvén supreme-et készítünk belőle. Itassuk le a gyümölcsszeletekről a nedvességet konyhai papírtörlővel.
Melegítsük elő a sütőt 180 C fokra.

Állítsuk össze a pitét: Gyors mozdulatokkal nyújtsuk ki a tésztát 3 mm vastagra, továbbá legalább két ujjnyival nagyobbra, mint a forma, azaz kb. 28 cm-esre.
Helyezzük bele a tésztát a piteformába és nyomkodjuk a forma falához finoman, vágjuk le a kilógó széleit. Kenjük el benne a mandulapasztát, majd helyezzük rá a gyümölcsöket körkörösen.

Süssük a pitét 35 percig. Ha kivettük a sütőből, rácson hűtsük ki, majd kenjük meg a tetejét baracklekvárral és szórjuk meg durvára tört pisztáciával. Ízlés szerint porcukorral is meghinthetjük.

*2 L vízbe 500 g cukrot, 2 fahéjrudat, egy kiskanál szegfűszeget és egy fél citromot teszünk. Belehelyezzük a megpucolt egész körtéket és forrásig nagy lángon melegítjük a vizet, majd gyöngyöztetve puhára főzzük őket, ez kb. 1.5 óra. A vízben hagyjuk kihűlni a gyümölcsöket.
TIPP: Mandulaliszt helyett nagyon finomra őrült mandulát is használhatunk a krémhez. Pisztácia pasztát készíthetünk házilag is. A megadott mennyiségű magot finomra őrüljük és 2 evőkanál semleges olajjal elkeverjük (pl. szőlőmagolaj).

További receptekért látogassatok el Facebook és Instagram oldalamra. 

  • pite recept receptek

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kommentek

feo.hu

    FEO.HU

    Kapcsolódó cikkek

    Gasztronómia
    Íme 5 gasztrotipp, ami átmelegíti tested, lelked
    Íme 5 gasztrotipp, ami átmelegíti tested, lelked

    Az ősz megérkeztével, a ködös, esős napok során nincs is jobb lélekmelengető, mint egy forró, gyümölcsös pite, egy nagy csésze, gőzölgő forrócsoki vagy egy ízletes leves. Most összegyűjtöttünk 5 fantasztikus receptet, melyek tökéletesen illeszkednek az évszak hangulatához, messzire űzik a depressziót és garantáltan átmelegítik testünket és lelkünket.

    olvass tovább
    • kapcsolat
    • jogi nyilatkozat
    • impresszum
    • adatvedelem
    © feo.hu Copyright 2025 | WebSite NetSolution Media Zrt.
    • STYLE.HU

      Élni tudni kell

    • Kis színes
    • Mobilitás
    • Otthon vidéken
    • Kultúrkitérő
    • Gazdálkodj okosan
    • Csak egy lépés
    • Gasztronómia